EFTERVALANALYS: ANNIE LÖÖF KAN BLI STATSMINISTER

Rösterna håller fortfarande på att räknas. Det är jämnt. Bara 30 000 röster skiljer blocken.

Så du som röstat, bra jobbat, du som inte gjort det hoppas du förstår vikten av varje röst inför nästa val.


Oavsett utgång så står det klart att en rödgrön regering inte kommer toleras av riksdagen. Fortsatt rödgrön regeringsbildning vid riksdagens öppnande om två veckor är därmed inte möjlig. Dock är det efter Jan Björklunds klargörande att beroende av SD inte är ett alternativ också tydligt att en alliansregering, eller för den del M+KD-regering, med understöd av SD, C+ L inte kan bildas.


Det alternativ som kvarstår är en blocköverskridande regering i den politiska mitten.


För en blocköverskridande regering ska vara möjlig krävs mer än att bjuda med armbågen. Erbjud Annie Lööf statsministerposten. En objektiv observation oavsett vad man tycker om hennes åsikter i alla frågor: Hon är en tydlig ledare och står fast grundad i demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter. Hon har det största och troligen bredaste förtroendet bland partiledarna. Det är bra egenskaper hos en statsminister. Magdalena Andersson fortsätter som finansminister och Margot Wallström som utrikesminister. Vi får tre oerhört kompetenta kvinnor på tunga ministerposter och lyfter den kunskap och ledarkraft våra kvinnliga politiker besitter vilket jag tycker är viktigare nu än kanske någonsin.


Stefan Löfven blir riksdagens talman vilket är ett steg upp från statsminister och en viktig roll för att hålla ihop landet i ett svårt parlamentariskt läge. I Sverige är folkets vilja det ”högsta ämbetet”.  ”Allt offentlig makt utfår från folket”. Därefter kungen dvs vår statschef. Därefter talmannen och sedan statsministern eller regeringschefen.


Löfven höll ett väldigt starkt tal från valvakan igår kväll och visar det resoluta och förtroendeingivande lugn som behövs hos en talman.


Björklund blir vice statsminister. Han har som sagt varit tydlig med att beroende av SD inte är ett alternativ och har vuxit i mina ögon under valrörelsen. Resten av ministerposterna efter kompetens och proportionalitet. Regeringen får igenom sin politik genom passivt understöd av antingen Vänsterpartiet eller Kristdemokraterna beroende på sakfråga. Sverige får en stark pragmatisk mittenregering som kan driva landet framåt och hitta kompromisser som tar ansvar för Sverige och de utmaningar vi står inför. Den här lösningen har fungerat väl i flera kommuner och har goda chanser att fungera även på riksplanet men då måste det vara ett riktigt samarbete för allas bästa och inte att man försöker klämma åt varandra.


V, M och KD kan samtidigt agera tydlig opposition vilket är bra. Det vinner de på. Riksdagen får flera oppositionspartier från olika håll och SD blir inte ensamma om den positionen vilket är avgörande om de ska minska till nästa val.


Alternativet är extraval och parlamentariskt kaos vilket enbart gynnar SD och är potentiellt oerhört skadligt om landet skulle drabbas av kris eller lågkonjuktur. Ett annat alternativ är förstås en ny decemberöverenskommelse eller variant på det vilket inte kommer ske eftersom det lyckades så dåligt sist.


Detta bygger på att Mp är kvar i riksdagen på onsdagen vilket de sena förtidsrösterna och utlandsrösterna, samt omräkning av röster, kan komma avgöra.


Grafik: SVTs valverktyg, rekommenderas för den vetgirige:


https://valresultat.svt.se/2018/10000.html

 

inlägget ursprungligen publicerat på Facebook. Länk till orginalinlägg och kommentarer:

 https://www.facebook.com/623042223/posts/10156015936587224/

 

 

IMG_7407.PNG
FullSizeRender.jpg